Trender inom svensk livsstil

Ordet ”livsstil” saknar vetenskapliga definitioner, men handlar om hur vi väljer att leva våra liv. Livsstilarna varierar och grundar sig i hur personen i fråga spenderar sin tid och vad den anammar för vanor i livet. Livsstilen hjälper oss att bygga en social och personlig identitet kring vilka vi är. Som inom det mesta annat går det trender även inom livsstil och i den här artikeln kommer vi att lista några av de senaste trenderna inom den svenska livsstilen. Många av trenderna är kopplade till att växla ner på tempot och ta en paus från den uppkopplade vardagen.

  • Minskad skärmtid
  • Psykisk hälsa
  • Miljömedvetenhet och hållbarhet

Livsstilstrender att hålla koll på

En växande trend handlar om att minimera antalet skärmtimmar och att undvika den ständiga stimulansen och intrycken. Vi kan se det exempelvis på Apples införande av mätning av skärmtid och att evenemang på tysta platser fortsätter att öka i popularitet. Tystnaden är en bristvara i våra uppkopplade liv och vi är många som längtar efter tystnaden och lugnet. Det blir vanligare med koncept som tyst after work, tysta restauranger och andra aktiviteter som får våra sinnen att koppla av. Även yoga och meditation ökar i popularitet när allt fler är på jakt efter att hitta det efterlängtade lugnet.

Överlag är psykisk hälsa en ihållande trend inom svensk livsstil. Kanske är det vår ökade medellivslängd som bidrar till att det känns allt viktigare att bibehålla hälsan eller så är det faktum att allt fler blir utbrända och stressar för mycket. Naturturismen som fenomen ökar och många vill ut i naturen för att tanka på med ny energi. Det är vanligt att man ser semestern som en tid för personlig utveckling och längtar efter naturen och naturupplevelser som bryter av från den ofta hektiska vardagen. Efterfrågan på miljövänliga alternativ har även ökat vilket gör att många nya spännande aktörer dyker upp.

Tågsemester

I och med en växande medvetenhet om klimatförändringarna är det allt fler som väljer att åka tåg. Fenomenet flygskam blir mer vanligt och det är många som sätter upp flygstopp för sig själva för att inte bidra för mycket till klimatutsläppen samt för att vara med och påverka normerna kring flygandet. Det här resulterar istället i ett ökat tågresande. Du kan ta tåget till Berlin och begrepp som tågcharter har dykt upp. Komforten på tågen ökar och resorna paketeras ofta som kulturupplevelser som gör att du kommer närmare naturen på vägen till slutdestinationen och har fler möjligheter att göra stopp längs vägen.

Kompostkläder

Ytterligare en trend som går i hållbarhetens tecken är en livsstil där man använder sig av mycket återvunna kläder och komposterade kläder. Det återvunna plagget blev årets julklapp 2018, vilket ses som ett tecken i tiden. Vi uppmuntras att handla begagnat och det finns även kläder på marknaden idag som är komposterbara. Kläder som håller längre, men när de väl är dags att göra sig av med plagget ska de kunna komponeras och bli till jord inom ett halvår. Det är vanligt att uttrycka sina värderingar med de kläder man bär och de komposterbara kläderna är ett led i detta.

Handskrift

Våra livsstilstrender handlar om att gå tillbaka till det avskalade och nedkopplade. Till exempel har det blivit allt vanligare att skriva för hand som en övning i mindfulness. Det är populärt med textning och allt fler intresserar sig för vackra handskrivna brev och gratulationskort. Det analoga lockar våra överstimulerade hjärnor och väcker behovet av att skapa något på riktigt.