Svenskars resvanor

Vem har inte då och då drömt sig bort på ett flyg till en soligare plats i världen, framför allt när vinterhalvåret och dess kyla närmar sig? Ända sedan den globala finanskrisen mellan år 2008 och 2009 har svenskarna tagit för vana att resa utomlands för att ladda upp sina batterier. Utlandsresorna ökade för varje år fram till 2018, då resandet för första gången under tioårsperioden inte bara stagnerade, utan faktiskt minskade. Mycket tyder dessutom på att trenden kommer att se liknande ut för år 2019. Läs vidare för att ta del av svenskarnas resvanor och favoritresmål.

  • Svenskar reser ofta utomlands
  • Utlandsresandet minskade 2018 och trenden ser ut att fortsätta

Resandet 2018 i siffror

År 2018 gjordes 11,2 miljoner resor utomlands i semestersyfte av svenskar över 18 år. Detta är en minskning med ungefär en halv miljon jämfört med 2017. Arbetsresor är inte heller lika vanligt förekommande – under 2018 gjordes “bara” 2,8 miljoner arbetsresor utomlands. Trots att det kan vara under vinterhalvåret vi som mest drömmer oss bort till utlandet är det under juli, augusti och juni (i den ordningen) svenskarna reser mest. Faktum är att det är mitt i vintern vi reser som minst. I mars sker 6 procent av årets utlandsresor, i januari 5,5 procent och i februari endast 5 procent.

Så hur förflyttar vi oss när vi beger oss på semester? Majoriteten – hela 65 procent – av svenskarnas utlandsresor sker med flyg. Av dessa är de flesta reguljärflyg medan ungefär 23 procent är charterflyg. Det näst vanligaste färdmedlet är bil eller husbil vilka totalt utgör 20 procent. Därefter kommer färja på sju procent, buss på fyra procent och tåg på tre procent. Totalt sett skiljer sig denna fördelning inte särskilt mycket från tidigare år. Att fördelningen av färdsätten ser ut som de gör beror till viss del på destinationerna vi väljer att resa till. Läs mer om vilka svenskarnas favoritresmål är nedan.

Svenskarnas favoritresmål

Sedan många år tillbaka har Spanien legat högst på listan över resmål svenskar allra helst reser till. År 2018 var inget undantag, trots att resandet dit minskade med 17 procent, och det verkar inte heller som att 2019 kommer att förändra någonting på den fronten. På andra plats hamnar grannlandet Danmark och på tredje plats återfinns Tyskland. Därefter beger vi oss till Medelhavet igen med Grekland på fjärde plats, medan femte plats norpas av Storbritannien. Den solklara vinnaren är dock Spanien, med nästan en miljon fler resor än Storbritannien. Totalt sett 2018 skedde 91 procent av svenskarnas semesterresor inom Europa.

Flygskam

De senaste åren – framför allt under 2019 när Sverige genom Greta Thunberg gjorde ett alldeles särskilt avtryck i debatten – har klimatet blivit en allt mer brinnande fråga. Detta kan vara en anledning till att resandet minskat och eventuellt kommer att fortsätta på det spåret. I en undersökning som genomförts i ett samarbete mellan Resurs, Resemagasinet Vagabond och ERV Europeiska uppger 25 procent av de tillfrågade att de semestrade mer hemma 2018. Att ha i åtanke är dock att sommaren 2018 var rekordvarm, vilket naturligtvis påverkade viljan att resa, både kortare distanser som till grannländerna och till medelhavsdestinationer.

Boende

Den överlägset vanligaste boendeformen på svenskarnas utlandsresa är hotell. Hela 58 procent föredrar att bli uppassad på semestern. Om möjlighet finns uppger 12 procent att de gärna bor hos släkt och vänner, medan egenhyrd stuga eller bed and breakfast är ungefär hälften så vanligt. Bara två procent av de tillfrågade uppger att de bor på camping på semestern.