Mode i Sverige

Vi svenskar har alltid varit mottagliga för omvärldens trender, oavsett om det varit det franska kungahuset eller rappande amerikaner på MTV. På 90-talet sköljde britpop-vågen över oss och alla skulle se ut som gulliga mods med rutiga kjolar och manchester. Det har också funnits strömningar som varit anti-mode och påverkats av olika alternativa klubbscener och subkulturer. Dessutom har olika generationer tagit inspiration av mode som passar deras egen livsstil och reflekterar samhället de lever i. Politik och mode går hand i hand, och kulturen är en uttolkare av samhället. Generellt kan man segmentera stilen utifrån Generation X, Y och Z som är följande:

  • Det praktiska seglarmodet för föräldragenerationen
  • Hipstermodet för urbana millenials
  • 90-talsvågen bland skolungdomar

Överklassmode inspirerade svenska familjefäder

Designers som Ralph Lauren och Tommy Hilfiger har på 80-talet börjat marknadsföra preppy-stilen för en medveten överklass. Ofta går de i en enkel färgskala inte helt olik den amerikanska flaggans färger. Under 80-talet var många av generation X unga och ofta är de kläderna vi bär i 20-årsåldern som kommer att prägla vår framtida stil. Den uppdateras dock något när åren går. De amerikanska modekreatörerna har efterapats av high-street klädkedjor som Esprit och H&M:s serie Logg. Det här är kläder som är slitstarka och enkla, men samtidigt gör att man ser ut som man kommit direkt från golfrundan eller seglingen.

Den här typen av mode bärs av ett typiskt TV-par, nämligen Fredde och Mickan i Solsidan. Fredde har de klassiskt röda stekarbrallorna och Mickan är alltid klädd i vitt. Det här modet är förvisso mycket klassiskt men om det bärs för konsekvent kan det lätt ge ett något klichéaktigt intryck. Mode handlar mycket om att man inte ska anstränga sig för att se snygg ut. Modet har också kommit att bli en exkluderande markör gentemot andra som kanske inte förväntas bära kläderna. I stället så får stilen motta slag underifrån av urbana trendmakare som kallar den stel och snobbig.

Den yngre generationen inspireras av alternativt mode

Generationen X som kom efter det vände sig inte bara till de stora modeskaparna för inspiration utan tog del av en undergroundkultur med musik som spreds via MTV, YouTube och MySpace. Så på så sätt kan man säga att den exploderande popscenen som marknadsfördes med hjälp av internet har format ett nytt ungdomsmode. Det var viktigt att se alternativ och ganska obrydd ut. Skogshuggaremodet blev otroligt stort när många också kände att de ville slippa internets frammarsch och ge sig ut i skogen likt Christopher McCandless i filmen Into the Wild. Skäggen växte och snedluggarna blev allt längre. Idealet var 60-tals mods och vintage.

Unga generation Z älskar Billie Eilish och nya grungevågen

När de födda på sena 90-talet kom högre upp i skolåldern var det som att de här ungdomarna inte visste vad tiden utan internet var. Det hade också gått 30 år sedan grungen slog igenom och eftersom mode går i cykler var det för dessa kids att anamma ett mer avslappnat grungemode. Den japanska trenden förstärkte detta genom att allt skulle vara sött och gulligt. Resultatet blev i alla fall för tjejerna en slags romantisk goth-look. Billie Eilish är den största fanbäraren som också har influerats av streetstil. Generation Z är är inte rädda för att mixa olika subkulturer. De är inte lika positionerade som 80-talisterna.

Hur kommer nästa våg se ut?

Det är alltid spännande att se hur olika generationer väljer att tolka modet. Eftersom vi följer vad kändisar och musiker gör just nu, så blir modet likriktat. Det roliga är att detta blir en spännande samtidsmarkör. Sett till utvecklingen så är det troligt att vi blir mer individualistiska i sättet vi uttrycker oss med modets hjälp. Kanske blir mer teknologi invävt i våra kläder?