Mat i Sverige

Mat är stort i Sverige. Kanske är det så överallt, men i Sverige är det i alla fall någonting det läggs väldigt mycket energi på. Kanske bidrar det kalla klimatet till att mycket fokus läggs på sysslor och intressen som går bra att ägna sig åt året om. Många har som hobby att testa nya rätter hemma och fördjupa sig i nya tekniker, men även restaurangbranschen blomstrar. Det beror sannolikt på att många har fått det bättre ställt och har råd att äta mer ute på restaurang. Naturligtvis finns en hel del spännande trender när det gäller mat i Sverige.

  • Vegetariskt och veganskt
  • Fotovänlig mat
  • Traditionell husmanskost

Svensk husmanskost

Traditionellt sett har svensk husmanskost med mycket rotfrukter, potatis och kött som grundpelare varit det som har gått hem hos den svenska befolkningen. Maten får gärna serveras med någon god sås till. Husmanskosten är minst lika “trendig” idag som då, vilket man bland annat kan se på restaurangernas menyer. Det är många som vill ha ”sås, kött och potatis”, vilket anses vara en traditionell svensk måltid. Bland andra typiska klassiska svenska rätter hittar vi mättande mat som pannbiff, rotmos, ärtsoppa, falukorv och kalops. I utlandet ser man även köttbullar som en viktig del av den svenska husmanskosten.

På senare år har dock den svenska traditionella husmanskosten fått konkurrens från flera andra utländska kök. Till exempel pizza och hamburgare är extremt populära maträtter i Sverige. Det var under 1900-talet som snabbmaten gjorde entré i Sverige. Pizza har varit en del av den svenska matkulturen sedan 1960-talet och under 1900-talet kom det även in inslag som sushi och caffe latte utifrån som idag ses som självklara alternativ i dagens utbud av mat. Idag finns det rätter från mängder av internationella kök att välja mellan, till exempel koreansk, vietnamesisk och indisk mat. Det svenska köket sägs vara öppet för främmande matinfluenser.

Vegetarisk trend

En tydlig förändring på den svenska matfronten är att utbudet av vegetarisk mat har ökat markant under de senaste åren. Det är allt fler som väljer att äta vegetarisk eller vegansk kost av olika anledningar. För de flesta handlar det om att värna om klimatet och djurrätt eller så kan det vara av hälsoskäl – att man helt enkelt mår bättre av vegetarisk mat. Även restaurangerna har fått upp ögonen för den växande vegotrenden i Sverige och de allra flesta restaurangerna erbjuder idag vegetariska alternativ för att förbli konkurrenskraftiga. Särskilt i storstäderna är det enkelt att få tag på vegetarisk kost.

“Snygg” mat

Precis som i många andra länder är svenskarna väldigt intresserade av sociala medier och att fota och ladda upp bilder på sin mat. Dels gäller det på medier som Instagram och Facebook, men även för att recensera och betygsätta maten på diverse platser som TripAdvisor och Google Maps. Vi svenskar gillar helt enkelt att läsa på om de restauranger vi funderar på att besöka. Detta gör det ju såklart ännu viktigare för restaurangägare att presentera “snygg” mat som ser aptitlig ut. Det kan vi märka genom att maten i allt större utsträckning är stylad när den serveras.

Swedish fika

Måltiderna består i regel av frukost, lunch och middag. Däremellan äts mellanmål och fika. Fika är ett verb som ses som typisk svensk och avser en kopp kaffe med bakverk. Kaffe är väldigt populärt och det dricks ungefär 11 kg om året per person, vilket gör Sverige till ett av de ledande länderna i världen när det gäller kaffedrickande i förhållande till invånarantalet.