Inredning i Sverige

Den svenska inredningen har förändrats mycket, särskilt från 1800-talet och fram till idag. Förr i tiden fanns det möbler att köpa, men det är inte helt omöjligt att männen i familjen snickrade ihop ett bord eller en säng på egen hand för att spara pengar. Sverige var ett jordbrukarsamhälle på 1800-talet, och klasskillnaderna var stora mellan rik och fattig. Oftast bodde en stor familj i små trähus, vilka inte såg mycket ut för världen. Tanken på inredning och stil kanske inte var den främsta för familjen, de valde hållbart framför utseende. Att inreda med möbler från förr har blivit populärt igen.

  • Förändringar på 1800-talet
  • 1900-talets möbelaffärer
  • Inredning i dag

Förändringar på 1800-talet

Under senare delen av 1800-talet skedde förändringar som kom att bli avgörande för många människor. Dels skedde det en utvandring till USA och flytt in till städerna, för att bönderna inte kunde odla någon mat, på grund av det kalla klimatet. Många fick flytta in till städerna och bosätta sig i små lägenheter med få möbler. Det andra som skedde var den industriella revolutionen. Revolutionen pågick under många år. De som flyttade tog inte sina möbler med sig utan fick använda det som fanns, eller skaffa nya. Den industriella revolutionen bidrog bland annat till att fler människor, inklusive kvinnor, fick jobb.

Fler jobb och mer behov av arbetskraft gjorde att varor, till exempel möbler, kunde massproduceras. De möbler som redan fanns vid denna tid var egentillverkade trämöbler som trots åldern, var av god kvalitet. De som faktiskt hade råd, lade ner stora summor på att köpa möbler från utlandet för att frakta hem dem och inreda hemmet med, redan på 1700-talet. Ibland kan du hitta gamla torp som är till salu, där tiden verkar ha stått helt stilla med möbler från förr. Svenskarna var glada i blommiga tapeter. I ett sovrum kunde du oftast hitta säng, byrå, skrivbord och stolar, alla i trä.

1900-talets möbelaffärer

Den industriella revolutionen gjorde att alla varor kunde massproduceras och säljas i större antal än förr. Det gav också upphov till att en rad olika möbelaffärer skapades. Affärer där du endast kunde köpa möbler. Dessa var ofta dyra och det var långt ifrån alla som faktiskt hade råd med dem. Klasskillnaderna fanns kvar långt in på 1900-talet, och de som inte hade råd fick ärva gamla möbler som de rika kanske skulle slänga. Dessa möbler kanske inte var av bästa kvalitet, men de fungerade för de behövande. Detta ville dock politiska krafter ändra på, möbler skulle vara av bra kvalitet och kunna köpas av alla.

Det svenska folkhemmet

År 1929 fick statsminister Per Albin Hansson en vision, han ville bygga ett svenskt folkhem, ett samhälle för alla. Alla hade rätt till bostäder och sjukvård, vilken klass de än tillhörde. Detta innebar att en rad lägenhetshus skulle byggas, där billiga möbler, som alla hade råd med, skulle placeras. Denna vision kom däremot inte att förverkligas förrän efter Hanssons död, nämligen 1940. Det fanns möbelvaruhus under denna tid, men oftast var det dyrt att köpa möbler, och du fick dessutom slita för att få hem inredningen. Detta ville en man ändra på, och denna man hette Ingvar Kamprad.

IKEA -möbelaffären som förändrade svensk inredning för alltid

De flesta svenskar vet vem Ingvar Kamprad är, grundaren av möbelvaruhuset IKEA. Här skulle enkel och stilren inredning säljas till billigt pris. IKEA valde också att sälja möblerna i platta paket, för att kunderna lätt skulle kunna frakta hem dem och bygga ihop dem själva. Platta paket har gjort IKEA kända. Möblerna är än i dag väldigt populära, och varuhusen finns över hela världen.